Alla apparna för ljudböcker erbjuder även e-böcker till sina prenumeranter. E-böckerna följer med de vanliga abonnemangen helt utan extra kostnad. En e-bok är oftast en digitaliserad version av en vanlig fysisk bok. Det finns även e-böcker som har skapats utan någon fysisk bok som grund. Man bör helst läsa e-böcker på en särskild läsplatta. E:et i e-bok står för elektronisk. Ett annat namn på e-bok är digital bok.

Enkelt att komma igång

Om du aldrig läst en e-bok förut så kan det finnas en tröskel du måste kliva över innan du känner att det är bekvämt. De flesta som testar finner att det är mycket enklare än de trodde. En fördel som ofta nämns är att man kan läsa med bara en hand och inte behöver hålla i boken för att bläddra sida. Det räcker med att scrolla nedåt med tummen för att byta sida.

Välj en bra e-boksläsare

Det går att läsa e-böcker direkt på sin dator, mobil eller surfplatta men det är inget som rekommenderas. Det är bättre för ögonen att ha en särskild e-boksläsare när man ska läsa en e-bok. Undersök olika modeller innan du bestämmer dig för vilken e-boksläsare du vill ha. Det finns nämligen en hel del olika varianter på marknaden i dag. En som blivit populär är Amazon Kindle som finns i flera olika varianter. En svenskutvecklad e-boksläsare är Letto från bokhandlaren Adlibris.

Utbudet av e-böcker är större än utbudet av ljudböcker. Det beror på att det är mindre jobb med att skapa en e-bok jämfört med en ljudbok. En ljudbok behöver läsas in av en skådespelare vilket kostar mer. Därför är det oftast de mest kända böckerna som släpps som ljudböcker. Mindre kända titlar får ofta stiga åt sidan till förmån för storsäljare. Med e-böcker är det istället helt tvärtom. En e-bok kostar mindre än en fysisk bok eftersom den inte behöver tryckas på papper. Det räcker med en digital version för att kunna läsa den vilket inte kostar något annat än datorkraft att reproducera i större volymer. Du kan därför läsa en e-bok med gott samvete och veta att den dessutom är miljövänlig eftersom inga träd kom till skada för att skapa den.