Att läsa böcker är ett bra sätt att träna sitt vokabulär och kan hjälpa till att förbättra ens ordförråd. Även fast du har struntat i att läsa böcker i din ungdom är det aldrig för sent att börja med att läsa böcker. Trots att du är i vuxen ålder har du alla möjligheter i världen att bli en riktig ordsprutare!

Om du funderar på att verkligen ta tag i bokläsandet är en rekommendation att du börjar läsa om något du tycker är intressant. Gillar du svensk historia finns det många bra böcker som behandlar detta ämne, både skönlitterära och faktaböcker. Är du mer åt det lättsamma hållet finns det en uppsjö av lättlästa böcker inom olika genrer. Ett exempel är En man som heter Ove (av Fredrik Backman) som blivit en stor succé i Sverige och även filmatiserats med Rolf Lassgård i huvudrollen.

Fler fördelar med att läsa

Det finns många andra fördelar med att läsa böcker också. En sådan kan vara att man blir mindre stressad när man läser böcker och kan varva ner. Dagens värld är tyvärr väldigt stressig och många människor upplever att tiden inte räcker till. Det kan då kanske låta omvänt att man ska avsätta mer tid till att läsa böcker. Men tanken är att byta ut stressiga moment, som exempelvis att vara uppkopplad på sociala medier, mot att sitta i en skön fåtölj med en kopp te och läsa en riktigt god bok!

En annan fördel (som möjligtvis kan vara korrelerad med mindre stress) är att den som läser böcker också sover bättre. Genom att läsa en stund på kvällen kan det få effekten att din kropp blir mindre stressad och att du därför sover bättre. Vårt råd är att prova på att läsa en bok innan du går och lägger dig. Förhoppningsvis kan det bidra till en bättre sömn om du vanligtvis sover dåligt om nätterna.