Den brittiske författaren JK Rowling är nog mest känd för böckerna om Harry Potter. Men den populära författaren har visat att hon även kan hantera andra genrer.

Rowlings första bok efter Harry Potter-böckerna var romanen Den Tomma Stolen som släpptes 2012. Boken skiljde sig markant från Rowlings tidigare verk och hade en ton som bäst kan beskrivas som en historia med svart humor. Historien utspelade sig i den fiktiva lilla staden Pagford i England och handlar om ett dödsfall som får oanade konsekvenser för stadens invånare. Romanen fick bra kritik när den kom ut även om den jämfördes mycket med hennes tidigare verk om Harry Potter.

Nästa bok skrevs under pseudonym

För att undvika jämförelserna med hennes tidigare populära bokserie bestämde sig Rowling för att skriva nästa bok under pseudonym. Hennes förhoppning med detta var att boken skulle tas emot med öppna ögon och att hon skulle slippa pressen som kom med att skriva under hennes riktiga namn. Hennes första bok under pseudonymet Robert Galbraith var Gökens Rop som kom ut 2013. Boken fick strålande recensioner och alla var överens om att debutanten Galbraith var ett nytt stjärnskott på den brittiska deckarhimlen. Ingen visste nämligen att Galbraith var ett pseudonym för JK Rowling…

Hemligen avslöjas

Tyvärr avslöjades hemligheten väldigt fort av tidningen Sunday Times. När det avslöjades att det var Rowling som egentligen hade skrivit boken steg försäljningssiffrorna från 1150 exemplar till att hamna högst upp på alla topplistorna hos Amazon och Ibooks. Trots att hemligheten avsjöjades fort beslutade sig Rowling för att fortsätta skriva på den nya bokserien under pseudonymet Robert Galbraith. Sedan dess har två böcker kommit ut i denna serie, Silkesmasken (2014) och Karriär i Ondska (2015). I december 2016 avslöjade Rowling dessutom att hon skriver på två nya böcker just nu. Hon avslöjade dock inga fler detaljer än så. Fans har spekulerat i om det är fler böcker under pseudonym eller om hon funderar på nya berättelser inom Harry Potters värld, rapporterar DN.