Mässan Bok & Bibliotek, i dagligt tal oftast benämnt Bokmässan, är en årligt återkommande mässa som arrangeras varje år i Göteborg. Bokmässan har arrangerats 32 gånger sedan 1985 då den första mässan hölls. 2017 års upplaga pågår mellan 28 september och 1 oktober.

Bokmässan har vuxit stadigt med åren och är i dag Nordens största evenemang för den svenska bokbranschen. Antalet besökare brukar uppgå till omkring 100 000 per år. Det är alltid ett stort intresse från utställare att vilja visa sina verk på mässan. Det stora intresset har faktiskt inneburit att arrangörerna har fått tacka nej till utställare eftersom det inte funnits plats. Som tur är har arrangörerna kunnat öppna upp nya ytor så att fler utställare får plats.

Olika teman varje år

Bokmässan har olika teman som byts varje år. Temat för varje års bokmässa genomsyrar hela arrangemanget. Tidigare år har temana oftast varit knutna till ett visst land, exempelvis rumänsk, brasiliansk eller estländsk litteratur. Det finns också flera mindre teman som ackompanjerar huvudtemat. Huvudtemat för 2017 års bokmässa är Bildning. Valet av tema är baserat på reformationsåret 2017 och Svenska Kyrkan kommer därför ha en större roll än vanligt på årets bokmässa. Sidotemat för årets mässa är finländsk litteratur. Att den finländska litteraturen uppmärksammas beror på hundraårsjubileet av Finland som självständig nation.

Föreläsningar och utställningar

Varje år hålls ett stort antal föreläsningar av både välkända och mindre kända kulturpersonligheter. Det brukar vara en stor variation i de föreläsningar som hålls. På mässan finns det olika hallar, A, B och C-hallarna, där seminarier och föreläsningar hålls under hela helgen. Om du ska åka på mässan så är det bra att tänka på att planera i förväg vilka aktiviteter som du vill gå på. Tänk också på att de populäraste föreläsningarna kan dra väldigt mycket folk så det kan vara en god idé att vara där i tid. Eftersom arrangemanget är populärt är det bra att köpa biljetter i förtid vilket du kan göra via Bokmässans webbplats.

Bokmässan rymmer hela den svenska bokbranschen och alla dess inriktningar. Bland aktiviteterna som arrangeras kan bland annat nämnas Seriescenen där svenska serier diskuteras och Deckarens dag då svenska deckarförfattare intervjuas på scen.